...toata lumea minte ??!....

Cand esti inteligent si cand esti intelept?
Esti inteligent daca nu crezi decat jumatate din ceea ce auzi; esti intelept daca stii care jumatate!...

duminică, 14 februarie 2010

...craciun la Viena ,1996 sau 1997, nu stiu sigur...

...dupa ce am obtinut de la mama si tata, printr-un notariat acordul scris ca sunt de acord cu plecarea fratelui, meu inca minor la acea data, am mers sa platim excursia de craciun la VIENA, pentru care am obtinut vize Shenghen, cu ajutorul domnului Pari Constantin, patronul agentiei de turism organizatoare.
Domnul ghid-patron, Pari , un tip cu o statura medie, cu ocelari grosi, cu o chelie tip Basescu, dar roscat, cu un tic verbal si cu accent german, ne-a primit banii si ne-a confirmat plecarea.Tin sa imi amintesc ca banii pentru aceasta excursie i-am facut din comisionul rezultat din activitatea de distributie produse lactate mai direct spus am cumparat branza din zona Sibiului si am vandut-o in Bucuresti la magazinul mamei mele. "...tui Tunu' lu D-zeu !(prietenii stiu de ce !)", asta e o poveste pe care o sa o dezvolt cu alta ocazie .
Ne-am intalnit cu ceilalti turisti dimineata in piata Unirii, iar  cand am vazut autocarul am ramas interzisi ! Era o minune Bova , ultima generatie, zicem toti FOARTE TARE !
Ne imbarcam si plecam spre Arad, unde ajungem si innoptam. Noaptea a fost frig. A doua zi dimineata, dupa un mic dejun romanesc, ne imbarcam catre  directia vama Turnu. La autocar am aflat de la nea Soferu' ca a inghetat motorina , dar ca el fiind sofer cu experienta de autobaza, doar a condus o viata autocare d'astea !, a rezolvat problema tipic romaneste,  cu un somoiog caruia i-a dat foc si a incalzit tevile pe sub minunea Olandeza Bova.
Ne punem in miscare si trecem de vama , ajungem in Ungaria si incepem sa ne minunam de orice, dar chiar de orice, toti suntem de acord ca au sosele bune, ca au case frumoase, ca sunt inaintea noastra cu 15 ani, ca Fanta de la ei e mai buna , ca unguroaicele sunt mai bune..., a pardon, ... ma rog..., etc.
Oprim chiar si la un McDonalds, si ne cumparam cate ceva , bineanteles mai bun decat la noi !...si ne uitam cu ochii mari cum dezapezesc ungurii autostrada cu niste utilaje care trec una dupa alta cam cu 100 km la ora !
Intram in Austria, si repede repede ajungem in Viena, unde ne cazam in centrul orasului la un hotel de 4 stele Kaizerhof. Suntem primiti in loby cu un suc galben, care nu prea avea gust, dar ce conteaza ! suntem in capitala valsului !
Intram in camera de 4 stele de vreo 12 mp, fratele meu sta cu unul din ghizi , ne facem comozi si iesim sa vedem Viena.
Ne frapeaza mercedesurile E clas care sunt taxi-uri, iar la noi sunt de lux, ne uitam in vitrine si ne minunam, de orice, intram intr-un bistro si  comandam un club sanwich , si ne minunam si de asta !
Iesim apoi si descoperim tramvaiele, care nu se aud , arata si suna altfel decat la noi, sunt joase si cand trec pe langa trotuar, daca nu esti atent te cam calca !
Pe o straduta de langa hotel exista o trecere de pietoni cu semafor cu buton ! ce misto !, noi vrem sa traversam, chiar daca e rosu,   dar vis a vis ii vedem pe unii care asteapta cuminti, desi nu vine nici o masina  , probabil ca  asteapta culoarea verde ! ce idioti spunem noi !, dar de frica politiei stam si noi. In timpul asta cautam pe jos o groapa, nu e !, atunci macar o hartie aruncata !, nici asta nu e ! , ce dracu ! astia sunt nebuni ?...la noi...
A doua zi ne plimbam pe la Schonbrun, unde reusim sa parcam autocaru' in dreptul unei case roz, care aflam ca este a homosexualilor de acolo...,  apoi hundertwaserhaus, schimbam banii la o casa "bine" aleasa de ghid, desi nu aveam ce face cu banii deoarece aveam sa aflam mai tarziu ca toate magazinele sunt inchise de craciun si  2 zile dupa ..., nasollll !
Vizitam cu ghidul centrul Vienei si aflam foarte multe detalii, insa imi amintesc o faza nasoala si anume  ca am plecat din Bucuresti in trening si adidasi NIKE, din carpa, erau la moda la noi, dar aici era frriigg ! Aveam o geaca groasa , dar la picioare...
Seara am mers in Grinzig, la un restaurant cu specific..., n-am inteles ce specific era dar avea o formatie de 3 tigani care canta muzica internationala cunoscuta, mancarea a fost buna, bautura buna,  concluzionand a fost OK .
Am uitat sa precizez ca intre turisti ,erau si 3 tineri din Giurgiu, si anume baietii sefului de vama din Giurgiu ! iti dai seama pe vremea aia, cand comertul cu Turcia era la un nivel maxim, ca astia erau "BLINDATI" ! Seara a inceput la ora 8 petrecerea de Craciun , la Hotelul Kaizerhof, am fost serviti cu un aperitiv, o friptura, si un desert pe care nu-l pot uita cascaval cu gauri si struguri peste care era o mula de inghetata !!!... Pe la ora 9:30, s-a terminat treaba..., cum ?!, pai la noi nu-i asa !, la noi cantam , dansam, bem, mancam, mancare nu asa, zic tipii de la Giurgiu, si il cheama pe tipu' de la bar, caruia ii dau ceva spaga si il roaga in romana sa nu inchida restaurantul. Tipu se codeste, dar dupa ce ii baga pe gat cateva schnaps-uri " baietii de baieti" din Giurgiu, acesta  revine la sentimente mai bune si ne zice ca daca vrem isi cheama la party si surorile, doua la numar !
Dupa un timp apar surorile !?, stupoare,  astea cum sa zic asa ca sa intelegi, erau ca muma padurii si gheonoaia !, adica mai pe sleau erau URATE ! rau de tot, lucru pe care si baietii din Giurgiu au tinut sa il spuna si nu o data ci de vreo 20 de ori, dar astea doua  si frasu' nu intelegeau o iota romana  si nici ai nostrii germana !, dar cu ajutorul bauturii s-au impacat ! ... si ai nostrii dadeau noroc cu ele si le spuneau" BAAAAA esti nasoala !" sau "Hai noroc urato !" si ele ziceau "Prust !" si dadeau pe gat bautura ca doar nu plateau ele !... noi radeam si ne distram de situatie, asta pana la vreo 12 noaptea, cand s-au facut ...pulbere si ele si ei si nemaifiind circ am urcat in camere multumiti de Craciunul Vienez !
Urmatoarea zi am mers pe jos prin Viena , la Stefan Platz, etc, ne-am culturalizat si am incercat sa gasim un magazin deschis sa ne luam si noi o amintire dar in afara de magazinele arabesti cu Saorma, si altele nesemnificative pentru noi , nimic....
Nea Soferu a pornit autocaru' si am inteles de la ghid  ca au venit pompierii la hotel, de ce ?, fiindca idiotu' a pornit autocarul in ventilatia Hotelului, iar senzorii au simtit fum si au crezut ca e incendiu !
Ne-am uitat pe geamul camerei si am vazut cum gunoierii de la ei ridica gunoiul, era si aici un fel de spectacol al organizarii muncii, asupra caruia nu insist, dar deasemenea am vazut cum se cobora mobila de la un etaj superior al unei cladiri vechi din centru pe geam, cu un scripete, arta , nu alta !
In centru am admirat cum se dazapezea la ei, cu niste Bobcat -uri mici, care mai faceau si spectacol din asta stand pe doua roti si facand turistii sa fotografieze si sa aplaude. M-a marcat ca oamenii de la dezapezire de pe tractorase aveau telefoane mobile ! La noi nu exista nici o retea la vremea aia, poate doar pager-ele !
Am admirat vitrina de la cofetaria din centru, unde foloseau mult martipan, care la noi iar nu exista !
Baietii si fetele imbracati in costume de epoca incercau sa vanda bilete turistilor la spectacolele de opera din Viena, trasurile cu cai negri si frumosi mergeau agale in jurul bisericii din centru , pentru ca mai apoi sa iasa spre palat. Am urmat si noi traseul si am ajuns pe una din strazile din centrul istoric, in fata unei biserici catolice, impozante, de unde ieseau fel si fel de ...fosile, adica pardon, doamne si domni in varsta, imbracati in blanuri de care nu am vazut in viata mea !...era craciunul si la ei si era slujba de craciun si se imbracasera cu ce aveau mai bun !...iar eu in trening... :), roman nu ?, doar punga imi lipsea din mana...
Plecam din Viena, iar pe drum Nea Soferu' ne da de veste ca pierdem presiune din sistem !
Oprim la o benzinarie Shell din Ungaria si ni se spune sa ne cumparam amintiri de aici, ca nu mai avem de unde !, asta e ce draq sa facem ?!.., luam niste bomboane, niste brelocuri, ne uitam la o pereche de catuse,  niste reviste, un sanwich, ca la benzinarie.
Plecam mai departe cand nea Soferu' ne spune ca are vesti nasoale !...adica de ce ?! intrebam noi, si aflam...  ca atunci cand a facut schema din Arad, cu incalzitu' tevilor, ca la autobaza, pe sub masina olandeza de ultima generatie a ars un tub de presiune al autocarului si niste fire, care erau responsabile cu inchiderea usilor si cumva cu incarcatul bateriei asa ca urma sa ramanem fara lumina la autocar in curand, adica in Romania, pe la Caransebes, am ramas fara.....autocar, acesta nemaifiind functional ! Erau vreo -17 grade si Decembrie si batea vantul !
Toti turistii ne-am insusit bagajele, am cumparat bilete de tren cu banii din buzunarul propriu sau nu in functie de gradul de prietenie cu ghidul , trenul urmand sa vina in cateva ore ! Am mancat slana cu paine si castraveciori murati de la un magazin din gara, asta pentru ca altceva  nu avea !... si am asteptat, si am asteptat ...pana a venit.
Trenul nu era olandez , era romanesc, asa ca nu avea caldura, dar gheata  pe geamuri din belsug, iar gheata  facea niste forme frumoase pe care le-am admirat pana la Bucuresti !
...cam asta imi amintesc din acea experienta Vieneza, a fost, cum sa zic asa....educativ !

2 comentarii:

  1. Da, asa este. Pot confirma tot ce ai spus. Cum de pot? Desi ai omis sa spui, ai fost si cu prietena ta de atunci. Da, ai ghicit! Adica cu subsemnata...Ha! Ha! Ha!
    Imi aduc aminte felul principal de la cina de Craciun:muschi de vita cu sos de piper verde si garnitura de piure de castane..nu? delicios! Airea, nu am mancat nimic.Pesemne ca nu descoperisem inca savoarea muschiului de vita si nu apreciam nicidecum combinatia dintre dulce si picant....
    Stii de ce eram imbracati subtire? Aveam o cunostiinta, o chema Mia Wasserman care calatorea in fiecare iarna la Viena si ramanea acolo intreaga iarna pentru ca spunea ea ca la Viena este mult mai cald ca in Romania. Noi am luat vorbele ad literam si ne-am imbracat ca de primavara pentru ca ne-am gandit noi: daca la noi e iarna si la Viena este mult mai cald, e ca primavara. Dupa un timp aveam noi sa aflam tot de la dansa cum ca ea de fapt sta la o pensiune pentru varstnici unde angajatii de acolo se ocapau de tot confortul clientilor si aveau caldura, pesemne la acea caldura se referea doamna Mia....

    RăspundețiȘtergere
  2. Asadar:
    1. la restaurantul hotelului din Arad unde am fost cazati a fost o nunta "stil romanesc"... deci nema somn.
    2. la McDonald's aveau salata !!! UAU ! ce tare ... (la noi nu aparuse nici macar McChickan-ul)
    3. Autostrada era luminata spre Viena !!!
    4. In Viena - am plecat sa ne plimbam si mergand noi agale, minunandu-ne de cat de silentios si curat poate fi un tramvai, am gasit un pasaj subteran. Intram prin el si dam de metrou. Ne uitam stanga - drepata ...nici o caserie. Mergem sa intram la metrou - nu existau porti ca la noi la metrou sau mai rau usile de puscarie de la metroul Parisian.
    5. Pe marginea trotoarelor aveau pubele de selectie a gunoiului - ce tare "tampiti" or fi astia sa arunce sticla la sticla, hatie la hartie ... etc.
    6. In autocar, la intoarecerea spre Romania, in afara faptului ca unii turisti romani s-au ratacit intentionat si autoarul a ramas mai gol, a inceput sa fie frrrrig.
    In concluzie, prima mea iesire occidentala a fost edificatoare - mai avem muuuuuuult pana vom ajunge la nivelul lor .... sau nu :)

    RăspundețiȘtergere