...toata lumea minte ??!....

Cand esti inteligent si cand esti intelept?
Esti inteligent daca nu crezi decat jumatate din ceea ce auzi; esti intelept daca stii care jumatate!...

vineri, 26 februarie 2010

...la frizerie 2...

...azi am fost iarasi sa ma tund..., aceeasi frizerie, aceleasi personaje, pe care ti le-am descris data trecuta. Bun si ce ?! o sa zici, pai stai, sa-ti spui !
Ma asez si un nene ma preia bucuros, fiindca am intrat cand era randul lui la tuns. Triumfator isi priveste colegii care incearca sa vorbeasca despre altceva si se fac ca ploua, ca si cand nu le-ar pasa de spaga mea !
Incepe meticulos sa imi aseze cearceaful ala mare si alb in jurul gatului si ceva specific la acest frizer, mi-l prinde cu un ac cu gamalie ca sa nu cada, infigidu-l undeva in lateralul gatului, cu o dexteritate ce ma sperie !
In timpul asta nenea ala care in povestirea trecuta dormea tinandu-si capul in maini, incepe sa vorbeasca si sa le spuna colegilor ca o sa-l sune pe mobil pe fiu-su ca sa vada daca s-a trezit.(era 9:45 dimineata).
Acum o sa iti descriu un dialog, pe care eu l-am auzit ca pe un monolog, deoarece nu auzeam ce spune baiatul frizerului, fiecare poate deduce :
Alo, te-ai trezit ba, ca imi faceam griji !
AAAA, te-ai trezit acum, da, ca imi faceam griji ca te-ai trezit dimineata pe la 6 si iti cauti de lucru !
Eu m-am trezit pe la 5 si ma gandeam la tine ba ca nu ai de lucru !
Ti-ai cautat ceva, aaaa, si nu ai gasit ?!
Auzi ba ! azi plec la mine la tara si o sa vorbesc cu aia acolo,.....e unu acolo care are o fabrica de mezeluri si poate vrea sa te angajeze !
Iti da 10 milioane si o masa !, daca nu, ... mai stiu pe unu care are o fabrica de mobila, daca vrei pot sa vorbesc si acolo.
Aaaaa, pai cum adica ce trebuie sa faci ? sa impachetezi salam ,sunca, ce fac aia acolo, eu stiu ?!poate pui, snitele, mere, pere...
Sau la mobila, dar aia acolo sunt mai pregatiti, iti trebuie vreo scoala ceva.....
Aaaaa, nu vrei... de ce ? ca e departe!?...., aha, dar ce credeai ca astia au fabrica de mobila pe calea Victoriei !?
Ba , da nu ma faci de ras !, adica eu vorbesc acolo cu directoru' si tu sa nu te mai duci pe urma ! Nu ma faci de ras auzi !
Bine ma, daca nu vrei, nu vrei..., dar mai du-te si tu si mai cauta-ti de lucru pe undeva !, uite o colega-mi spune ca sa deschis un mall nou pe la Big Berceni, stii  unde e Berceni-ul ?!, aaaa stii, atunci du-te pe la aia ca au nevoie de oameni !
Ce ? n-ai timp !, aha ca ma ingrijorasem ca ai prea mult timp si muncesti de te rupi !
Azi plec la tara la mine,....ce ? vrei bani ?!, bine ma iti dau!, vino pe la pranz si iti dau !
Cum !? n-ai timp !, esti ocupat !?.... pai vrei sa ne intalnim in statia de autobuz de langa tine?...., nu ai inteles ca plec la tara direct de la servici ?!... Bine ma daca ai timp sa vii vino daca nu...nu.
Hai pa.
si apoi incepe frizerul sa monologheze plinbandu-se prin frizerie, primind din cand in cand cate o parere de la colegii de suferinta.
Na ca s-a trezit baiatu', la ora 9:45, auzi tu, la ora asta el dormea! Acu' platesc si mobilu degeaba !
Auzi tu ca e prea departe !... si aia ii dadeau 10 milioane ! si o masa ! (a repetat asta de vreo 5 ori !)
N-am ma ce sa fac cu asta ! are 8 clase, si nu vrea sa munceasca, si mai si fumeaza ! auzi tu, au zis astia ca unu' care fumeaza da pe tigari 30-35 de milioane pe an !,eu i-am zis sa le lase dar el nu si nu !

De cand era mic asta era asa, eu il duceam la scoala, il bagam de mana in clasa  si pana ajungeam eu la poarta el era demult iesit din scoala, inaintea mea !
Auzi tu, i-a vandut si cerceii lu' prietena lui !
Ce- a facut?! , il intreba nenea care ma tundea pe mine, facand ochii mari  .
Cand era mai mic, zice frizeru, avea o prietena si i-a luat cerceii si lantu' si le-a dus la amanet, apoi m-am trezit cu aia la usa sa ii dau banii!, pai care bani !?, pai aia dupa cercei !, pai ce ti i-am vandut IO ?!!, pai il bat daca-l prind !, asta e bate-l !
Si apoi mandru zice : Au fost si ei la mare, 2 zile cu banii aia !au dormit pe plaje !, s-au dus boi si s-au intors vaci !(nu stiu ce o fi vrut sa zica cu asta !)
Apoi zice: ii dadeau aia 10 milioane si o masa si el nu vrea !
Apoi o colega sa-l incurajeze ii zice ca baiatu e bun dar locurile de munca "is blocate acu'!"
Las ca o sa-si gaseasca el !, dar mi-a si zis ca dupa ce mor eu si maica-sa o sa fie un om bogat, zice frizeru cu o oarecare amaraciune in glas, ii raman multe si dupa bunica-sa !
Frizerul meu care tocmai imi terminase frectia, il incurajaza si ii spune:
Atunci vezi ba, sa nu dea fitu' acatiste la biserica, ca sa te duci mai repede ! HA HA !
Frizeru' iese afara in fata frizeriei sa ia o gura de aer, cred ca nu mai poate !
Eu imi primesc portia degel, dau banii si plec, cu un gand repetitiv  : auzi ba,  ii dadeau aia 10 milioane si o masa si ala mic n-a vrut !.............................

luni, 22 februarie 2010

Romeo si Julieta...

Aseara am fost la tetrul de opereta din spate de la Intercontinental, Ion Dacian , pe numele lui. Am ajuns greu pentru ca ploua cu galeata si cum se intampla cand te grabesti, s-a facut coada la parcare, si nu o coada normala de masini ci o coada de melteni in masini , care mergeau probabil sa se culturalizeze sa vada nemuritoarea piesa a lui William Shakespeare , Romeo si Julieta. Am intrat in parcare si pret de 10 minute, desi este o parcare cu plata dotata cu mai multi angajati , care sprijina barierele sa nu cada, nu am reusit sa parchez, deoarece nu erau locuri libere, iar masinile erau invitate sa intre, non stop. Am parcat-o intr-un tarziu, regulamentar, intr-o rana , pe un maldar de zapada , pe contrasens, dar relativ aproape de intrarea teatrului.
...lume multa, agitatie  si desi intarzaiasem nu incepuse piesa, multumim lui Dumnezeu ca nu suntem in Germania si inaintam cu greu pana in sala unde am timp sa cumpar un program si sa ne gasim locurile.
In program vad ca Romeo este Jorje, un baiat care prezinta o emisiune cu cantaciosi pe la tv., omu' nu e prea inalt, asa ca Julieta trebuie sa fie miniona gandesc eu . Ma uit dupa Julieta  in program si vad ca este... unguroaica, cel putin asa se vede dupa nume, misto zic..., apoi vad distributia si o multime de nume unguresti...., vreau sa mentionez ca nu am citit inainte nici o recenzie despre piesa asa ca totul  a fost o surpriza !
A inceput !..., doua cuvinte in romana, 10 in maghiara si tot asa, noroc ca avem sus traducere in romana si engleza.... ! Noi suntem nascuti si crescuti in Bucuresti, asa ca suntem oarecum toleranti cu minoritatile si destul de umblati ca sa intelegem lucrurile la nivel de globalizare, dar....orisicat ! Marturisesc, ca mi s-a strans un pic inima si am fost destul de sceptic, cel putin la inceput...dar, am zis ca este un exercitiu artistic si ca trebuie sa facem si noi  un efort sa trecem peste orice sentimente nationaliste, pentru ca in arta desi poate suna stereotipic, nationalismul nu-si gaseste locul  ! Muzicalitatea limbii maghiare , pentru noi care vorbim si suntem obisnuiti cu o limba de provenienta latina, melodioasa si oarecum dulce (  opera cu care ne-am obisnuit deja , utilizeaza, functie de marii compozitori : italiana , franceza sau chiar germana), recunosc ca m-a zgariat pe creier, cel putin pana m-am implicat in piesa. Asta n-a fost greu pentru ca in sala erau multi tineri care dupa putin timp aplaudau si strigau euforici, ca la un concert rock, de parca erau rude cu aia de pe scena !... mai stii ?!..., iar starea lor am imprumutat-o prin mimetism, repede, repede.
Punerea in scena a fost nonconformista si interesanta, personajele purtau haine ca in Mad Max, dar fara sa fie rupte si jerpelite, incercand sa ne convinga cumva, ca ne aflam in zilele noastre ca si situare temporala.Ca si situare spatiala scena arata  ca o  piateta centrala unde se strang tinerii, un fel de piata Romana, pe la gura de metrou vara,  pe seara, cand baietii cauta cate o fata ca sa ....socializeze, ca sa zic asa....
Am vazut o regie foarte buna, o scenografie deasemenea buna si o colaborare romano-maghiara , de exceptie !(erau foarte credibile mamele din familii cand se certau !, parca erau pe la B.O., cum adica ce e ala ?!, adica Bucur Obor, in piata !)
Artistii : buni, au cantat si dansat bine , s-au implicat , au transpirat, unii au avut emisie vocala buna, altii mai putin buna, na, dupa talent si inspiratie, dar concluzionand , merita vazut si ascultat !

Treaba cu adevarat interesanta a fost filozofia show-ului :
* Romeo= Jorje=roman /Julieta=Vago Bernadette=unguroaica
*familia Montague=romani / familia Capulet=maghiari
    In piesa originala familiile se urau, pentru ca se urau, William stie de ce , dar aici...., aici..., unii sunt unguri iar altii romani, nasol nu ?!
    Hai ca la Bucuresti mai merge treaba , ca dupa cum am spus pe aici suntem mai relaxati cu nationalitatile, dar iti dai seama, mai incolo pe la Covasna sau Harghita, naspa rau ! sau ca sa globalizez Israel si Palestina va suna cunoscut ?!
    Dupa cum stii, personajele principale, mor..., da mor, dar nu chiar ca in piesa originala, insa sfarsitul e tot acelasi pentru toti ! Bineanteles e mai greu sa mori in tinerete, mai ales cand esti  sanatos si bogat iar  viitorul iti promite totul, iar familia te iubeste !
    Julia, ca asa se pronunta pe ungureste " Julieta", se cupleaza cu Romeo....si ca sa intelegi mai bine atmosfera si limbajul astea sunt cuvinele folosite in spectacol : a se cupla, a  se mozoli, bunaciune, etc .Show-ul a fost presarat si cu scene hot, ca atunci cand Jorje o saruta si o pipaie pe Julia, destul de credibil as spune eu ! ... dar si cu scene umoristice adica atunci cand Julia i se adreseaza lui Romeo in ungureste iar acesta , inocent raspunde NEM TUDOM !, dar dupa care se saruta !, probabil ca a inteles la nivel de subconstient ceva sau i-o fi facut Julia cu ochiu' , eu n-am vazut ! Personajele principale desi nu vorbesc aceeasi limba se iubesc si se inteleg perfect !, mai putin faza cu otrava...., ma rog, dar trebuiau sa moara  cumva  ?! ...altfel nu mai aveam nici o pilda nu ?!... orisicat cum ar zice varu' meu eu cred ca popa ala a fost de vina...
    Concluzionand, asa cum a spus si directorul teatrului la sfarsit, pe scena dupa vreo 5-6 runde de aplauze in picioare : "ura dintre familii, va omoara copii !", na !, ca am scris-o.
    ...daca nu ai inteles suficient, du-te si vezi piesa , o sa iti placa efortul de acolo, iar teatrul muzical din Budapesta este excelent ca organizare si distributie, daca nu ai timp in Bucuresti am inteles ca se mai joaca din cand in cand si acolo, acolo in Buda sau Pesta, aceeasi piesa, cu ai nostrii si ai lor, asta ca sa se inteleaga si acolo ceea ce incearca ai lor sa transmita la ai nostrii aici....

    duminică, 21 februarie 2010

    ...in vizita la TucuTucu... momentul culminant si deznodamantul ....

    ...sambata , seara, suntem in vizita la Octavian, eu sunt la toaleta, fac pipi.... :) si aud din baie :
    • "coace doamne prunele, la la la laaaa", se aude tare de la JBL,pentru ca  tata , aude mai slab cu o ureche si simte nevoia sa dea muzica la maxim, ca un fel de Baloo,  rosu la fata , danseaza si canta in mijlocul livingului cu un pahar de vin de la "cuscru'", in mana dreapta...
    • Florinela : Albertinaaaaaaaaaa ! daca vin la tine te ....!
    • Octavian : Da-joaca-te ma copilule si las-o in pace pe Rose !
    • Albertina : plange si printre sughituri incearca sa baiguie ceva ...
    • Ane : Rose daca iti dau  o cutie (de puzle ) in cap !, de ce nu te joci cu Alberina ?, sa stii ca o sa plecam !
    • Mama : George ! nu vezi ca stau copii astia cu degetele in urechi , ii surzesti ! (intradevar Rose si Albertina si au indesat degetele in urechi , semn ca nu mai vor muzica la nivelul asta sonor)
    • Tata : dansand, "coace doamne pruuuuneeeeleeee !...."
    • Mama: Georgeeee!, si fara sa stea pe ganduri ii aplica o lovitura de picior , direct  in tibie.... (aveam eu sa aflu mai tarziu, ca din baie nu am inteles de ce tata s-a oprit din cantat ! brusc, foarte brusc !)
    ...eu termin si ies din baie scuturandu-ma de ras....

    Asta fuse,  o scena clasica de familie sau cum ii place lui Octavian sa zica : "Happy Family !"

    marți, 16 februarie 2010

    ....completare la craciun vienez...

    dupa ce am citit si cele 2 comentarii si am vorbit cu Ane, ne-am mai amintit ca :
    • am stat in Budapesta la intoarcerea spre tara, la un hotel bun , central, facut din multa sticla, UAU !, la noi nu aveam asa ceva atunci ! ...la care puteam sa numaram  4 stele aurii mari , pe frontispiciu si unde la micul dejun stateau ospatarii unguri la usa ca niste bodyguarzi, sa nu ia romanii mancare  in traista cand vor vizita Buda sau Pesta :), desi era bufet suedez si puteai teoretic sa mananci cat poti... dar nu ! ei iti numarau dumicatii, facandu-te sa te simti un adevarat turist...
    • am fost tot atunci la .... BURGERKING !, unde am mancat... ceva ca un burger, si ne-a placut... muult . Macar acum peste 12 ani avem si noi, aici ! repede nu ? ... asa a ajuns capitalismul la noi si eu care ziceam ca suntem la 15 ani sub Ungaria, am gresit deci, mea culpa!...deci sunt doar 12... cel putin din prisma acestui fastfood.
    • am vazut cu o "ghidusa" ce era de vazut in Buda si in Pesta, am calatorit cu troleibuzele lor, am vazut parlamentul lor, dar am si vizitat doua magazine universale,  ca la unguri erau deschise , astia cred ca erau mai capitalisti decat austriecii...

    duminică, 14 februarie 2010

    ...craciun la Viena ,1996 sau 1997, nu stiu sigur...

    ...dupa ce am obtinut de la mama si tata, printr-un notariat acordul scris ca sunt de acord cu plecarea fratelui, meu inca minor la acea data, am mers sa platim excursia de craciun la VIENA, pentru care am obtinut vize Shenghen, cu ajutorul domnului Pari Constantin, patronul agentiei de turism organizatoare.
    Domnul ghid-patron, Pari , un tip cu o statura medie, cu ocelari grosi, cu o chelie tip Basescu, dar roscat, cu un tic verbal si cu accent german, ne-a primit banii si ne-a confirmat plecarea.Tin sa imi amintesc ca banii pentru aceasta excursie i-am facut din comisionul rezultat din activitatea de distributie produse lactate mai direct spus am cumparat branza din zona Sibiului si am vandut-o in Bucuresti la magazinul mamei mele. "...tui Tunu' lu D-zeu !(prietenii stiu de ce !)", asta e o poveste pe care o sa o dezvolt cu alta ocazie .
    Ne-am intalnit cu ceilalti turisti dimineata in piata Unirii, iar  cand am vazut autocarul am ramas interzisi ! Era o minune Bova , ultima generatie, zicem toti FOARTE TARE !
    Ne imbarcam si plecam spre Arad, unde ajungem si innoptam. Noaptea a fost frig. A doua zi dimineata, dupa un mic dejun romanesc, ne imbarcam catre  directia vama Turnu. La autocar am aflat de la nea Soferu' ca a inghetat motorina , dar ca el fiind sofer cu experienta de autobaza, doar a condus o viata autocare d'astea !, a rezolvat problema tipic romaneste,  cu un somoiog caruia i-a dat foc si a incalzit tevile pe sub minunea Olandeza Bova.
    Ne punem in miscare si trecem de vama , ajungem in Ungaria si incepem sa ne minunam de orice, dar chiar de orice, toti suntem de acord ca au sosele bune, ca au case frumoase, ca sunt inaintea noastra cu 15 ani, ca Fanta de la ei e mai buna , ca unguroaicele sunt mai bune..., a pardon, ... ma rog..., etc.
    Oprim chiar si la un McDonalds, si ne cumparam cate ceva , bineanteles mai bun decat la noi !...si ne uitam cu ochii mari cum dezapezesc ungurii autostrada cu niste utilaje care trec una dupa alta cam cu 100 km la ora !
    Intram in Austria, si repede repede ajungem in Viena, unde ne cazam in centrul orasului la un hotel de 4 stele Kaizerhof. Suntem primiti in loby cu un suc galben, care nu prea avea gust, dar ce conteaza ! suntem in capitala valsului !
    Intram in camera de 4 stele de vreo 12 mp, fratele meu sta cu unul din ghizi , ne facem comozi si iesim sa vedem Viena.
    Ne frapeaza mercedesurile E clas care sunt taxi-uri, iar la noi sunt de lux, ne uitam in vitrine si ne minunam, de orice, intram intr-un bistro si  comandam un club sanwich , si ne minunam si de asta !
    Iesim apoi si descoperim tramvaiele, care nu se aud , arata si suna altfel decat la noi, sunt joase si cand trec pe langa trotuar, daca nu esti atent te cam calca !
    Pe o straduta de langa hotel exista o trecere de pietoni cu semafor cu buton ! ce misto !, noi vrem sa traversam, chiar daca e rosu,   dar vis a vis ii vedem pe unii care asteapta cuminti, desi nu vine nici o masina  , probabil ca  asteapta culoarea verde ! ce idioti spunem noi !, dar de frica politiei stam si noi. In timpul asta cautam pe jos o groapa, nu e !, atunci macar o hartie aruncata !, nici asta nu e ! , ce dracu ! astia sunt nebuni ?...la noi...
    A doua zi ne plimbam pe la Schonbrun, unde reusim sa parcam autocaru' in dreptul unei case roz, care aflam ca este a homosexualilor de acolo...,  apoi hundertwaserhaus, schimbam banii la o casa "bine" aleasa de ghid, desi nu aveam ce face cu banii deoarece aveam sa aflam mai tarziu ca toate magazinele sunt inchise de craciun si  2 zile dupa ..., nasollll !
    Vizitam cu ghidul centrul Vienei si aflam foarte multe detalii, insa imi amintesc o faza nasoala si anume  ca am plecat din Bucuresti in trening si adidasi NIKE, din carpa, erau la moda la noi, dar aici era frriigg ! Aveam o geaca groasa , dar la picioare...
    Seara am mers in Grinzig, la un restaurant cu specific..., n-am inteles ce specific era dar avea o formatie de 3 tigani care canta muzica internationala cunoscuta, mancarea a fost buna, bautura buna,  concluzionand a fost OK .
    Am uitat sa precizez ca intre turisti ,erau si 3 tineri din Giurgiu, si anume baietii sefului de vama din Giurgiu ! iti dai seama pe vremea aia, cand comertul cu Turcia era la un nivel maxim, ca astia erau "BLINDATI" ! Seara a inceput la ora 8 petrecerea de Craciun , la Hotelul Kaizerhof, am fost serviti cu un aperitiv, o friptura, si un desert pe care nu-l pot uita cascaval cu gauri si struguri peste care era o mula de inghetata !!!... Pe la ora 9:30, s-a terminat treaba..., cum ?!, pai la noi nu-i asa !, la noi cantam , dansam, bem, mancam, mancare nu asa, zic tipii de la Giurgiu, si il cheama pe tipu' de la bar, caruia ii dau ceva spaga si il roaga in romana sa nu inchida restaurantul. Tipu se codeste, dar dupa ce ii baga pe gat cateva schnaps-uri " baietii de baieti" din Giurgiu, acesta  revine la sentimente mai bune si ne zice ca daca vrem isi cheama la party si surorile, doua la numar !
    Dupa un timp apar surorile !?, stupoare,  astea cum sa zic asa ca sa intelegi, erau ca muma padurii si gheonoaia !, adica mai pe sleau erau URATE ! rau de tot, lucru pe care si baietii din Giurgiu au tinut sa il spuna si nu o data ci de vreo 20 de ori, dar astea doua  si frasu' nu intelegeau o iota romana  si nici ai nostrii germana !, dar cu ajutorul bauturii s-au impacat ! ... si ai nostrii dadeau noroc cu ele si le spuneau" BAAAAA esti nasoala !" sau "Hai noroc urato !" si ele ziceau "Prust !" si dadeau pe gat bautura ca doar nu plateau ele !... noi radeam si ne distram de situatie, asta pana la vreo 12 noaptea, cand s-au facut ...pulbere si ele si ei si nemaifiind circ am urcat in camere multumiti de Craciunul Vienez !
    Urmatoarea zi am mers pe jos prin Viena , la Stefan Platz, etc, ne-am culturalizat si am incercat sa gasim un magazin deschis sa ne luam si noi o amintire dar in afara de magazinele arabesti cu Saorma, si altele nesemnificative pentru noi , nimic....
    Nea Soferu a pornit autocaru' si am inteles de la ghid  ca au venit pompierii la hotel, de ce ?, fiindca idiotu' a pornit autocarul in ventilatia Hotelului, iar senzorii au simtit fum si au crezut ca e incendiu !
    Ne-am uitat pe geamul camerei si am vazut cum gunoierii de la ei ridica gunoiul, era si aici un fel de spectacol al organizarii muncii, asupra caruia nu insist, dar deasemenea am vazut cum se cobora mobila de la un etaj superior al unei cladiri vechi din centru pe geam, cu un scripete, arta , nu alta !
    In centru am admirat cum se dazapezea la ei, cu niste Bobcat -uri mici, care mai faceau si spectacol din asta stand pe doua roti si facand turistii sa fotografieze si sa aplaude. M-a marcat ca oamenii de la dezapezire de pe tractorase aveau telefoane mobile ! La noi nu exista nici o retea la vremea aia, poate doar pager-ele !
    Am admirat vitrina de la cofetaria din centru, unde foloseau mult martipan, care la noi iar nu exista !
    Baietii si fetele imbracati in costume de epoca incercau sa vanda bilete turistilor la spectacolele de opera din Viena, trasurile cu cai negri si frumosi mergeau agale in jurul bisericii din centru , pentru ca mai apoi sa iasa spre palat. Am urmat si noi traseul si am ajuns pe una din strazile din centrul istoric, in fata unei biserici catolice, impozante, de unde ieseau fel si fel de ...fosile, adica pardon, doamne si domni in varsta, imbracati in blanuri de care nu am vazut in viata mea !...era craciunul si la ei si era slujba de craciun si se imbracasera cu ce aveau mai bun !...iar eu in trening... :), roman nu ?, doar punga imi lipsea din mana...
    Plecam din Viena, iar pe drum Nea Soferu' ne da de veste ca pierdem presiune din sistem !
    Oprim la o benzinarie Shell din Ungaria si ni se spune sa ne cumparam amintiri de aici, ca nu mai avem de unde !, asta e ce draq sa facem ?!.., luam niste bomboane, niste brelocuri, ne uitam la o pereche de catuse,  niste reviste, un sanwich, ca la benzinarie.
    Plecam mai departe cand nea Soferu' ne spune ca are vesti nasoale !...adica de ce ?! intrebam noi, si aflam...  ca atunci cand a facut schema din Arad, cu incalzitu' tevilor, ca la autobaza, pe sub masina olandeza de ultima generatie a ars un tub de presiune al autocarului si niste fire, care erau responsabile cu inchiderea usilor si cumva cu incarcatul bateriei asa ca urma sa ramanem fara lumina la autocar in curand, adica in Romania, pe la Caransebes, am ramas fara.....autocar, acesta nemaifiind functional ! Erau vreo -17 grade si Decembrie si batea vantul !
    Toti turistii ne-am insusit bagajele, am cumparat bilete de tren cu banii din buzunarul propriu sau nu in functie de gradul de prietenie cu ghidul , trenul urmand sa vina in cateva ore ! Am mancat slana cu paine si castraveciori murati de la un magazin din gara, asta pentru ca altceva  nu avea !... si am asteptat, si am asteptat ...pana a venit.
    Trenul nu era olandez , era romanesc, asa ca nu avea caldura, dar gheata  pe geamuri din belsug, iar gheata  facea niste forme frumoase pe care le-am admirat pana la Bucuresti !
    ...cam asta imi amintesc din acea experienta Vieneza, a fost, cum sa zic asa....educativ !

    sâmbătă, 13 februarie 2010

    ...Bulgaria, 1992-1993, Ruse , Veliko Tarnovo...

    In clasa a 10 a, daca neuronu' isi aminteste bine, pentru ca nu am nici macar o fotografie sau o notita, iar pasaportul din vremea aia e demult dus, am plecat cu colegii de clasa de la liceul industrial Unirea, (noi eram la clasa de informatica, smecherii liceului !) in Bulgaria, la Ruse cred...
    Nu mai stiu cum era autocarul, sau cum a fost drumul, iti dai seama cu atatia adolescenti numai la drum nu puteai sa fii atent, cred ca ne supraveghea "Bacteria" ; cum cine era Bacteria ? era profa de biologie sau anatomie sau , eu mai stiu ce ne preda ?, au trecut multi ani de atunci..., sau poate eram cu profa de chimie..., poate, dar oricum nu conteaza pentru ca o data ce am ajuns in Ruse, in centru, ele si-au vazut de ale lor iar noi ne-am impartit pe grupe de 2-4 baieti sau fete , dupa caz,  si cu levantica in buzunare (adica Leva, moneda din Bulgaria), am plecat la cumparaturi, ca nu poate fi vorba de o excursie de cunoastere la Ruse !
    Primul lucru pe care l-am cumparat a fost o... BERE, bulgareasca , aici nu ne cereau buletinul, asa ca baietii asa au inceput sesiunea de shopping !
    Apoi am ajuns intr-un fel de targ unde , la fel ca la turci gaseai de toate de la discuri pentru pick-up la cizme si chiloti !Eu mi-am cumparat 2 albume cu Skorpions si un Skateboard ! Am admirat casetele cu filme porno de pe tarabe, blugii, mi-am folosit si cunostintele de limba bulgara !,  dobandite pe vremea lui Ceausescu, cand cu totii ne uitam la "Leganosti Deta !" cred ca asa se pronunta, pe vremea aia stiam mai multe si deasemenea nelipsitul "Skolka ?" adica cat costa ?, iar cifrele le intelegeam pentru ca ne uitam la meciurile de fotbal de la bulgari, folosindu-ne de nelipsita antena sub forma de lighean...
    Despre orasel ce pot sa zic , mic, cochet, masini rusesti, multe Lada, limba "naspa", fetele hmmmm, iar atmosfera , cam ca la noi, intr-un oras mai mic, puteai sa vezi cu ochiul liber influenta URSS, si asupra bulgarilor, la nivel de arhitectura a principalelor cladiri si magazine , dar si asupra oamenilor.
    In sfarsit am plecat spre casa dupa ce i-am recuperat pe unii care bineanteles se pierdusera de "turma".
    A, si mai am o amintire din excursia asta,  am facut un fel de eruptie pe partea dorsala, cred ca a fost scaunul din autocar infectat sau ceva, ca altfel nu-mi explic, asa ca am stat vreo saptamana dupa excursie , mai mult pe laterale , gandindu-ma ca data viitoare sa pun pe scaun un prosop, ca la sala de forta pe bancile de lucru, (pe vremea aia nu exista dezinfectant gel la sticluta :) ca sa zic asa...), dar acum cand ma gandesc a fot simpatica experienta de a iesi fara parinti si de a bea o bere cu baietii la coltul strazii ! Libertate nu ?!...

    aur, blugi, bazarul din Istanbul....

    Salut, azi am inceput sa citesc o carte care se cheama 54/24 de Bogdan Teodorescu, misto nu ?
    In cartea asta nenea Teodorescu ne impartaseste experiente din calatoriile dumnealui, intr-o maniera personala, mda, asta imi da si mie ideea geniala sa fac si eu acelasi lucru, dar pe blog, si moca pentru prietenii care ma urmaresc aici.Avand in vedere si luand in considerare :) , ca am avut agentie de turism timp de ...8 ani si ca am calatorit ceva am sa incerc sa scormonesc un pic creierasul si sa va spun din punctul de vedere foarte personal ce imi mai amintesc, adica ce a fost mai pregnant in aceste calatorii.
    Deci am sa incep cu prima mea calatorie peste granita si anume in Turcia , eram in clasa a 9 a adica prin 1990-1991, cand impreuna cu cativa colegi de la Romtelecom ai lui tata, ne-am hotarat sa mergem in Istanbul, sa ne cumparam aur, blugi, etc din vestitul Bazar.
    Zis si facut ne-am intalnit cu autocarul in piata Victoriei pe la ora 4 dimineata, ca asa se pleca, matinal , tineau mortis la vechiul difton romanesc "cine se scoala de dimineata..." ; urma sa parcurgem Bucuresti- Istanbul fara oprire, pana la bazar. Asa a si fost, am intrat in Bulgaria si ma uitam cu ochii mari sa descopar oamenii cu "ceafa groasa" de pe strada, nu i-am vazut !, poate la intoarcere...sa fiu mai atent..., apoi am ajuns in Turcia unde vamesii ne-au dat jos pe toti "turistii"si ne-au pus sa ne desfacem bagaju' si sa le aratam cu ce-am intrat in tara(toti ne lasasem acasa : lanturile, bratarile, ghiulurile, ceasurile...., urma sa ni le punem pe cele cumparate ca sa nu platim vama :)))). Dupa circu' asta, ne-au dat voie sa plecam spre Istanbul, nu imi mai amintesc decat ca, pentru acea perioada aveau sosele mai bune decat la noi si pretul la benzina care era de zeci de milioane de lire/ litru ! Apoi frapant a fost modul in care isi asezau marfa adica fructele sub forma de piramida pe marginea drumului si bineanteles nisipul de peste tot.
    Am ajuns dimineata in bazar, si am plecat sa cautam un hotel, pe strada erau oameni foarte negriciosi , "oameni de afaceri", targoveti ca sa zic asa din tarile din jurul Turciei, din Rusia, Ucraina , Bulgaria, Moldova, etc si.... curve , (doar erau multi turisti, nu ?!) care spre stupoarea mea, spuneau "ce faci fa ?, bine fa !" , zic ori inteleg eu turca ori a inceput globalizarea si Romania are export ! Am ajuns la un fel de hotel de nu stiu cate stele ca nu scria nicaieri si am luat o camera. Avea 2 paturi si o chiuveta...misto nu ?, dar pentru o noapte....
    Am plecat la bazar, sa cumparam ce ne-am propus, am intalnit pe strada vanzatori de inghetata care o carau pe un fel de tricicleta, sau vanzatori de apa rece, tot aici am remarcat un miros pestilential de la niste munti de gunoaie care erau , aveam sa vedem mai tarziu, peste tot. Toti negustorii ne imbiau din usile magazinelor sa cumparam, sa incercam, sa intram,sa negociem,  sa vorbim macar  ! Tot mai tarziu am aflat ca era greva a gunoierilor in acea perioada la ei. Nu imi amintesc ce am mancat dar imi amintesc traficul autoturismelor care mi s-a parut dezastru, la fel si masinile ! Noaptea a fost OK , doar o data m-am trezit  cand am auzit pe hol unul din colegii lui tata care spunea unui turc (cred ca receptionerului) " Chit, Chit Colega !"(zic probabil are vreun soricel in camera si inchid ochii la loc !)
    Am plecat spre casa, cu foarte multe bagaje, am adormit in autocar pe la granita cu bulgaria, dar m-a trezit un granicer sa imi vada culoarea ochilor daca corespunde cu pasaportul pe care il arata tata...!
    Am asteptat sa ne puna stampila pe pasapoarte si am asteptat si am asteptat, dar dupa ce s-a strans o cheta pentru vamesi am trecut in sfarsit de vama , curati si uscati !
    Tot acolo am vazut un autocar din Moldova, in care pe locurile pasagerilor, erau bagaje pana mai sus de nivelul scaunelor (mai sus !) si cei cativa pasageri , afaceristi,  stateau literalmente culcati pe burta peste acestea !
    Am ajuns acasa obosit de stat pe scaun cate 24 de ore la dus si intors, dar "incantat" de experienta turceasca !
    Sper sa nu o mai repet, prea curand ! Astea au fost timpurile, ce sa-i faci !?...

    vineri, 12 februarie 2010

    ...lucruri pe care nu le-ai stii daca nu ar exista filmele americane...


    THINGS YOU WOULD NEVER KNOW WITHOUT THE MOVIES

    • During all police investigations, it will be necessary to visit a strip club at least once.
    • When they are alone, all foreigners prefer to speak English to each other.
    • If being chased through town, you can usually take cover in a passing St. Patrick's Day parade - at any time of year.
    • All beds have special L-shaped cover sheets which reach up to the armpit level on a woman but only to the waist level on the man lying beside her.
    • The Chief of Police will almost always suspend his star detective - or give him 48 hours to finish the job.
    • All grocery bags contain at least one stick of French Bread.
    • It's easy for anyone to land a plane providing there is someone to talk you down.
    • The ventilation system of any building is the perfect hiding place - noone will ever think of looking for you in there and you can travel to any other part of the building undetected.
    • Police departments give their officers personality tests to make sure they are deliberately assigned to a partner who is their polar opposite.
    • The Eiffel Tower can be seen from any window in Paris.
    • All bombs are fitted with electronic timing devices with large red readouts so you know exactly when they are going to go off.
    • If you need to reload your gun, you will always have more ammunition, even if you haven't been carrying any before now.
    • You are very likely to survive any battle in any war unless you make the mistake of showing someone a picture of your sweetheart back home.
    • Should you wish to pass yourself off as a German officer, it will not be necessary to speak the language - a German accent will do.
    • If your town is threatened by an imminent natural disaster or killer beast, the mayor's first concern will be the tourist trade or his forthcoming art exhibition.
    • A man will show no pain while taking the most ferocious beating but will wince when a woman tries to clean his wounds.
    • When paying for a taxi, don't look at your wallet as you take out a bill - just grab one at random and hand it over. It will always be the exact fare.
    • Kitchens don't have light switches. When entering a kitchen at night, you should open the fridge door and use that light instead.
    • If staying in a haunted house, women should investigate any strange noises in their most revealing underwear.
    • Mothers routinely cook eggs, bacon and waffles for their family every morning even though their husband and children never have time to eat it.
    • Cars that crash will almost always burst into flames.
    • All telephone numbers in America begin with the digits 555.
    • A single match will be sufficient to light up a room the size of RFK stadium.
    • Medieval peasants had perfect teeth.
    • Any person waking from a nightmare will sit bolt upright and pant.
    • It is not necessary to hello or goodbye when beginning or ending phone conversations.
    • Even when driving down a perfectly straight road, it is necessary to turn the wheel vigorously from left to right every few moments.
    • It is always possible to park directly outside the building you are visiting.
    • A detective can only solve a case once he has been suspended from duty.
    • It does not matter if you are heavily outnumbered in a fight involving martial arts - your enemies will patiently attack you one by one by dancing around in a threatening manner until you have knocked out their predecessors.
    • When a person is knocked unconscious by a blow to the head, they will never suffer a concussion or brain damage.
    • No-one ever involved in a car chase, hijacking, explosion, volcanic eruption or alien invasion will ever go into shock.
    • Once applied, lipstick will never rub off - even while scuba diving.
    • You can always find a chainsaw when you need one.
    • Any lock can be picked by a credit card or a paper clip in seconds - unless it's the door to a burning building with a child trapped inside.
    • Television news bulletins usually contain a story that affects you personally at the precise moment that it is aired.
    
    

    ...caine care alearga , ca Jackie Chan ! pe bune !

    http://www.eatmyshorts.net/videos/7227/Dog+Running+Down+Staires.html

    duminică, 7 februarie 2010

    blonda si avocatu'

    Not So Dumb Blonde

    A blonde and a lawyer are seated next to each other on a flight from Los Angeles to New York.
    The lawyer asks if she would like to play a fun game. The blonde, tired, just wants to take a nap, so she politely declines and rolls over to the window to catch a few winks. The lawyer
    persists and explains that the game is easy and a lot of fun.

    He says, "I ask you a question, and if you don't know the answer, you pay me five dollars, and vice versa."
    Again, she declines and tries to get some sleep.
    The lawyer, now agitated, says, "Okay, if you don't know the answer, you pay me $5, and if I don't know the answer, I will pay you $500."

    This catches the blonde's attention and, figuring there will be no end to this torment, agrees to the game.
    The lawyer asks the first question: "What's the distance from the earth to the moon?"
    The blonde doesn't say a word, reaches into her purse, pulls out a $5.00 bill, and hands it to the lawyer.
    "Okay," says the lawyer, "your turn."
    She asks, "What goes up a hill with three legs and comes down with four legs?"
    The lawyer, puzzled, takes out his laptop computer and searches all his references ... no answer. He taps into the air phone with his modem and searches the Internet and the Library of Congress ... no answer. Frustrated, he sends e-mails to all his friends and coworkers but to no avail.
    After an hour, he wakes the blonde and hands her $500.
    The blonde thanks him and turns back to get some more sleep.
    The lawyer, who is more than a little miffed, stirs the blonde and asks, "Well, what's the answer?"

    Without a word, the blonde reaches into her purse, hands the lawyer $5, and goes back to sleep.

    vineri, 5 februarie 2010

    ...despre sinceritate,

    cantec AZUR : "... cand aveam vreo 20 de ani, Doamne , ce viata mai duceam !, prin restaurante- baruri, cafenele si localuri, Doamne ah ce viata mai duceam !...."; nu era chiar asa dar macar la 20 de ani crezi ca tot ce zboara se mananca, te aprinzi usor ca o lumanare buna de parafina, dar te stingi la fel de usor ca un bat de chibrit facut din lemn de brad, ud, made in Romania...; la varsta aia "crezi" inca in prieteni, da in prieteni si in prietenia adevarata (cum se spune pe la noi "Frate !", cu accent pe e !). Despre prieteni , stii din cantece ca vor fi ai tai  pe viata, dar dupa scoala, liceu nu prea i-ai mai vazut ?!, sau dupa facultate, oameni cu care ai petrecut ore, zile, ani, nici macar nu te mai suna sau nici macar nu-ti dau un mail (si ala chiar nu costa nimic), ce sa mai zic de colegi sau angajati cu care ai tras ani de zile care desi stiu ca este ziua ta si iti datoreaza ceva prin prisma indrumarii in cariera, nici nu te baga in seama ?! Misto...nu ?
    Stai !, sa nu ma bag in chestia cu angajatii ca nu da bine si pierd teren !, mai bine revin la sinceritate, da , in general oamenii sunt sinceri,  mai ales cei fara experienta de viata, sau care nu sunt antrenati pentru adevarata fata a "umanitatii" de catre parinti , dar pe masura ce inaintezi in varsta si incepi sa cunosti mai multe persoane, sa socializezi cu acestea, dupa ce ai si ceva experiente "placute" cu parteneri de afaceri, colegi sau angajati, incepi sa iti reconsideri atitudinea, astfel mai intai incepi sa eludezi unele aspecte pe care mai inainte le-ai fi discutat deschis, apoi le ocolesti de-a binelea, pentru ca dupa niste ani sa nu mai spui nimic sau sa spui pur si simplu, altceva decat gandesti !
    De ce ?! , poate pentru ca daca ai spune adevarul  "tau", cu siguranta nu s-ar ma vorbi cu tine, ai fi ocolit si mai rau ti s-ar face niste descrieri "magulitoare"(iar imaginea ta in ochii cunostintelor nu este niciodata cea pe care te straduiesti tu sa o creezi ci cea care este zugravita apriori de catre cei ce te cunosc )!
    Gandeste-te : sa ii spui unei colege  Esti grasa ?!(desi este !), te-ai arde !, sau cuiva din familie intr-un anumit moment ca ; Ai gresit !, iar te-ai arde !, si asa mai departe, deci sa concluzionez : trebuie sa-ti supui constiinta si modul de a fi unui tip de prostitutie spirituala, pentru a putea sa ai "relatii" in continuare cu o parte a cunostintelor tale, de care iti pasa si care nu pot accepta sinceritatea si deci adevarul ! Acestia  din varii motive : capacitate intelectuala, orgoliu, egoism, moment, etc. nu pot primi adevarul si deci exprimarea sincera a parerilor tale !
    Sunt curios cum or sa evolueze lucrurile , in cazul meu pe la 40 de ani... si unde o sa ma duca experienta acumulata pe parcursul anilor ....

    marți, 2 februarie 2010

    ...Reclame dubioase dar haioase ... MERITA DESCHIS LINKU' !

    http://smilepanic.com/index.php/fun/34-crazy/132-wrong-ads.html

    ...TU care esti ?!...sau Who are you ?!...

    Psychological ("personality") Types
     
    According to Jung's theory of Psychological Types we are all different in fundamental ways. One's ability to process different information is limited by their particular type. These types are sixteen.

    People can be either Extroverts or Introverts, depending on the direction of their activity; Thinking, Feeling, Sensing, Intuitive, according to their own information pathways; Judging or Perceiving, depending on the method in which they process received information.

    Extroverts vs. Introverts

    Extroverts are directed towards the objective world whereas Introverts are directed towards the subjective world. The most common differences between Extroverts and Introverts are shown below:

    Extroverts
    • are interested in what is happening around them
    • are open and often talkative
    • compare their own opinions with the opinions of others
    • like action and initiative
    • easily make new friends or adapt to a new group
    • say what they think
    • are interested in new people
    • easily break unwanted relations
    Introverts
    • are interested in their own thoughts and feelings
    • need to have own territory
    • often appear reserved, quiet and thoughtful
    • usually do not have many friends
    • have difficulties in making new contacts
    • like concentration and quiet
    • do not like unexpected visits and therefore do not make them
    • work well alone

    Sensing vs. Intuition

    Sensing is an ability to deal with information on the basis of its physical qualities and its affection by other information. Intuition is an ability to deal with the information on the basis of its hidden potential and its possible existence. The most common differences between Sensing and Intuitive types are shown below:

    Sensing types
    • see everyone and sense everything
    • live in the here and now
    • quickly adapt to any situation
    • like pleasures based on physical sensation
    • are practical and active
    • are realistic and self-confident
    Intuitive types
    • are mostly in the past or in the future
    • worry about the future more than the present
    • are interested in everything new and unusual
    • do not like routine
    • are attracted more to the theory than the practice
    • often have doubts

    Thinking vs. Feeling

    Thinking is an ability to deal with information on the basis of its structure and its function. Feeling is an ability to deal with information on the basis of its initial energetic condition and its interactions. The most common differences between Thinking and Feeling type are shown below:

    Thinking types
    • are interested in systems, structures, patterns
    • expose everything to logical analysis
    • are relatively cold and unemotional
    • evaluate things by intellect and right or wrong
    • have difficulties talking about feelings
    • do not like to clear up arguments or quarrels
    Feeling types
    • are interested in people and their feelings
    • easily pass their own moods to others
    • pay great attention to love and passion
    • evaluate things by ethics and good or bad
    • can be touchy or use emotional manipulation
    • often give compliments to please people

    Perceiving vs. Judging

    Perceiving types are motivated into activity by the changes in a situation. Judging types are motivated into activity by their decisions resulting from the changes in a situation. The most common differences between Perceiving and Judging types are shown below:

    Perceiving types
    • act impulsively following the situation
    • can start many things at once without finishing them properly
    • prefer to have freedom from obligations
    • are curious and like a fresh look at things
    • work productivity depends on their mood
    • often act without any preparation
    Judging types
    • do not like to leave unanswered questions
    • plan work ahead and tend to finish it
    • do not like to change their decisions
    • have relatively stable workability
    • easily follow rules and discipline

    These four opposite pairs of preferences define eight different ways of dealing with information, which in turn result in sixteen Psychological Types:

    ENTp, ISFp, ESFj, INTj, ENFj, ISTj, ESTp, INFp, ESFp, INTp, ENTj, ISFj, ESTj, INFj, ENFp and ISTp, where E - Extrovert, I - Introvert, S - Sensing, N - Intuitive, T - Thinking, F - Feeling, j - Judging, p - Perceiving. So, ENTp for example would be Extrovert, Intuitive, Thinking and Perceiving type.